Overige activiteiten

Hieronder treft u enkele activiteiten ter inspiratie aan, waar u desgewenst op eigen gelegenheid naar toe kunt

Donderdag 27 juni 2018

Rembrandt en het Mauritshuis

In 2019 is het 350 jaar geleden dat één van onze beroemdste schilders, Rembrandt van Rijn, overleed. Het Mauritshuis grijpt dit aan om voor het eerst in zijn bestaan de hele collectie-Rembrandt van Rijn in één tentoonstelling te tonen. Van elk schilderij wordt het verhaal verteld hoe het in de verzameling van het museum terecht is terecht gekomen. Wie ontdekte het schilderij? Werd het gekocht of geschonken? Hoe werd het onderzocht? Waarom en hoe vielen sommige schilderijen na een tijd van hun ‘Rembrandt-voetstuk?’ Het publiek wordt bovendien uitgenodigd te kijken en te vergelijken. Is het verschil tussen ‘wel een Rembrandt’ en ‘geen Rembrandt’ met het blote oog te zien? En hoe zit het met de twee portretten waar twijfels over bestaan? Achttien schilderijen, 350 jaar fascinerende geschiedenis. 

Waar?
Mauritshuis 
Plein 29 (2511 CS) te Den Haag

Zaterdag 29 juni 2019

Museum de Lakenhal Leiden, ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’

In de schilderijenzalen van Museum De Lakenhal – dat na een renovatie vanaf 20 juni weer zal openen – worden topstukken getoond uit de Gouden Eeuw van Leidse meesters als Rembrandt Harmensz. van Rijn, Jan van Goyen, Jan Steen en de Leidse fijnschilders. Met deze presentatie wordt het verhaal verteld over Leiden met zijn bloeiende schilderkunst als bakermat van de Gouden Eeuw. Een van de uitgelichte werken is de Brillenverkoper: het oudst bekende werk van Rembrandt. 

Waar?
Museum De Lakenhal
Oude Singel 32 (2312 RA) te Leiden

Stadswandeling Leiden ‘In het voetspoor van de jonge Rembrandt’

Vanuit Museum De Lakenhal vertrekt de Rembrandtwandeling. De Rembrandtwandeling is een wandelroute waarbij alle authentieke Rembrandtlocaties in de Leidse binnenstad met elkaar verbonden worden. Zo leidt het je onder andere langs de geboorteplek van Rembrandt, het atelier van leermeester Jacob van Swanenburgh en de Latijnse school waar Rembrandt naar school ging. De themaborden langs de wandelroute geven een beeld van Leiden in de tijd van Rembrandt. Verkrijgbaar voor € 2,95 bij VVV Leiden.

Waar?
VVV Leiden
Stationsweg 26 (2312 AV) te Leiden